2012. november 17., szombat

Tönkölykenyér zabtörettel

Kenyér 100% teljes kiőrlésű lisztből, magokkal dúsítva.




Hozzávalók

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg zabtöret (hántolt zab durvára összezúzva)
2 teáskanál só
1 teáskanál barna cukor
2 evőkanál burgonyapehely
2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
kb. 4 dl langyos víz
2-3 evőkanál magkeverék a tetejére


Elkészítése

Nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót is. Végül a langyos vízzel lágy, de a tálhoz és tiszta kézhez nem ragadó tésztává gyúrjuk. (Lehet kézzel, vagy rábízhatjuk a kenyérsütő gépre is. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Vékonyan kiolajozunk és enyhén kilisztezünk egy 26 cm-es kerek formát vagy sütőlemezt. A megkelt tésztát lisztezett kézzel enyhén átgyúrjuk, majd gombóccá alakítva a forma közepére helyezzük, és langyos (50 fokra melegített, majd elzárt) sütőben így is hagyjuk kelni valamennyit (kb. fél óra).

Tetejét egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk, majd jól bevizezzük, és rászórjuk a magkeveréket. Bekapcsoljuk a sütőt, és 200 fokon 30 percig, majd 180 fokra visszavéve a hőt még 20 percig sütjük. Végül az elzárt, de még meleg sütőben hagyjuk 10-15 percig.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

Konyharuhába tekerve vagy sűrű szövésű vászonzsákban tároljuk.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Csuta tönkölyliszt 1 kg
Hántolt zab 250 g
Burgonyapehely 500 g
Magkeverék 250 g
Himalája finomsó 1 kg


A receptet a NoSalty webszakácskönyvben találtam. Annyit módosítottam rajta, hogy én 100% teljes kiőrlésű lisztből készítettem el. A tönkölybúzának köszönhetően így is igazán szép, levegős lett a belseje, és több nap elteltével sem volt kellemetlenül száraz a vége.
Az írás Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése