2012. november 1., csütörtök

Erdész rakottas

A pataki tál (vagy római tál) nagyon hasznos a reformkonyhában: kíméletesen süthetünk benne zöldségféléket, melyeknek így sokkal koncentráltabb lesz az ízük, mintha más technikával puhítanánk meg őket, ráadásul állagra is kívánatosak maradnak. Anno emiatt a recept miatt kértem egyszer karácsonyra pataki tálat - nagyon bevált, azóta is rendszeresen használom, főleg télen, s készítek benne ezt is, meg most már másféléket is.



Hozzávalók
idényzöldségek vegyesen: répa, petrezselyemgyökér, zeller, káposzta, cékla, brokkoli, kelbimbó, krumpli, csicsóka stb. - vöröskáposzta és/vagy cékla mindenképpen legyen benne, egyébként ízlés és rendelkezésre álló készlet szerint
(olíva)olaj
borókabogyó
kakukkfű
(füstölt) sajt

Elkészítése
Vízbe áztatjuk a pataki tálat a fedelével együtt. Megtisztítjuk és kisebb falatnyi darabokra vágjuk a zöldségféléket, és nagy tálban vagy fazékban összeforgatjuk. Kiürítjük a cseréptálat, és belerétegezzük a zöldséget kevés olajjal és a fűszerekkel (a borókabogyót kés lapjával összeroppantjuk előbb). Hideg (!) sütőben indítva 200 fokon 60-70 percig sütjük, majd levesszük a tál fedelét, rászórjuk az ételre a lereszelt sajtot, és annyi időre visszatesszük sülni, amíg ez megpirul rajta.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Lakhsmy fűszer - morzsolt kakukkfű, 20 g


Forrás: Rossamela blogja, de kipróbálás után természetesen saját online receptgűjteményemben is leírtam róla tapasztalataimat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése