2012. november 9., péntek

Káposzta árpagyönggyel, pataki tálban

A látvány alapján akár megszokott, köretes egytálétel is lehetne ez a finom, egészséges vegetáriánus fogás.





Hozzávalók 3-4 személyre
1 bögre (2,5 dl) hántolt árpa
1,5 bögre víz
1 teáskanál só
pár tekerésnyi frissen darált bors
1 evőkanál őrölt paprika
1 kis (kb. arasznyi átmérőjű) fej káposzta
2-3 evőkanál olaj
1 kis csokor petrezselyemzöld (elhagyható)

Elkészítése
Legalább fél órára beáztatjuk a pataki tálat a fedelével együtt, valamint egy másik edényben az árpát is.
Kiürítjük a tálat, az aljára terítjük a leszűrt árpát, felöntjük másfél bögre vízzel, és rászórjuk a fűszereket. Cikkekre vágjuk a káposztát úgy, hogy mindegyiknek a közepén maradjon a torzsából, ami összetartja. Elrendezzük a káposztadarabokat az árpa tetején, megcsorgatjuk az olajjal, végül ráillesztjük a tál fedelét.
Berakjuk a hideg (!) sütőbe, 200 fokra kapcsolva 60 percig sütjük, majd az elzárt sütőben hagyjuk még 15 percig.
Tálaláskor legyező alakban rakunk a tányérra a káposztadarabokból, meg melléjük szedjük az árpagyöngyöt, és esetleg meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
Fontos: a pataki tálat használat előtt mindig áztassuk be, és soha ne tegyük meleg sütőbe, különben elpattanhat.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Hántolt árpa, pirított, 500 g

Himalája finomsó 1 kg


A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése