2012. november 10., szombat

Ropogós, csokoládés gabonapehely

Házilag is elkészíthetjük a népszerű reggelizőpelyhet, ráadásul így magunk szabályozhatjuk összetételét és édességét.



Hozzávalók kb. 1/2 kg-hoz

a "sziruphoz":
1 dl víz
5 dkg barna cukor
3 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál karobpor (vagy cukormentes kakaópor)
2-3 evőkanál méz (vagy helyette 3-4 dkg barna cukor)
pelyhek:
25 dkg zabpehely
10 dkg natúr kukoricapehely
3 dkg kókuszpehely

tálaláskor:
adagonként 1-1 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
langyos tej


Elkészítése

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és kimérjük a hozzávalókat. Nagy edényben összeforraljuk a vizet a cukorral, aztán a meleg folyadékban jól elkeverjük a szirup többi hozzávalóját is. Hozzáadjuk a pelyheket, majd gyorsan és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenütt bevonja a karobos lé és sehol se legyen ideje puhára szívni magát. Szilikon sütőlappal bélelt nagy (30*40 cm) tepsire borítjuk a keveréket, és vékony rétegben szétterítjük. Berakjuk a meleg sütőbe, és 10 percenként alaposan átkeverve 30-40 percig sütjük. (Keveréskor vegyük ki a tepsit és csukjuk vissza a sütőt, hogy ne hűljön le. Szélről húzzuk befelé a pelyhet, mert ott jobban pirul.) Akkor kész, amikor láthatóan sötétebb színű és már teljesen száraz. Miután teljesen kihűlt, légmentesen zárható üvegbe vagy dobozba rakva tároljuk.

Tálaláskor langyos tejbe (vegánok valamilyen növényi tejet használjanak) keverjük, és apró darabokra vágott étcsokoládéval dúsítjuk (vegánok tejszármazék-mentes csokit válasszanak). Ha élvezni akarjuk a ropogósságát, akkor rögtön fogyasszuk is el, különben puhára ázik.


Tippek

Gazdagíthatjuk egy marék mogyoróval is; ezt csak az utolsó 10 percre tegyük hozzá.

Méz és barna cukor helyett sütésálló édesítőszerrel is készíthetjük.

Ha nem esszük meg mindet reggelizőpehelyként, akkor süteményeket vagy kekszeket is dúsíthatunk vele.

Kiváló gasztroajándék lehet: töltsük szép üvegbe és írjunk hozzá felhasználási javaslatot is.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából

Biopont bio kakaópor 200 g
Biopont bio karobpor 200 g
Biopont bio nádcukor, barna, 500 g
Zabpehely
Vegyes méz - házi, termelőtől, 1 kg


A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése