2012. november 18., vasárnap

Szezámmagos-diós keksz

Egyszerűen, kevés munkával elkészíthető ez a ropogós és áthatóan szezámmagos csemege.

 

Hozzávalók kb. 40 darabhoz
9 dkg vaj
12 dkg barna nádcukor (nem édesszájúak nyugodtan csökkentsék a mennyiséget)
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál őrölt lenmag
10 dkg szezámmag
6 dkg dió
1 bögre (2,5 dl) teljes kiőrlésű búzaliszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
kb. 2 evőkanál víz

Elkészítése
Serpenyőben, rázogatva külön-külön megpirítjuk a diót és a szezámmagot (vagy utóbbiból eleve pirítottat veszünk). A diót deszkára borítjuk, és késsel durvára vágjuk.
Megolvasztjuk a vajat, majd összekeverjük a barna cukorral és a vanília kivonattal, aztán hozzáadjuk a többi belevalót is, és fakanállal jól összedolgozzuk. A vizet úgy adagoljuk apránként a végén, hogy egy morzsalékos, de enyhe nyomásra összeálló tészta legyen belőle.
Hengerré formázzuk, és betesszük a hűtőbe pár órára (vagy akár egy éjszakára).
Éles késsel kb. fél cm vastagságú szeletekre vágjuk, és szilikon sütőlappal bélelt vagy vékonyan kikent tepsire sorakoztatjuk, viszonylag távol egymástól (két nagy tepsire kényelmesen ráfér).
190 fokon 12 perc alatt megsütjük. Akkor kész, amikor enyhén barnul. Ekkor még puha és látszólag sületlen, de kihűlve megszilárdul. Emiatt a tepsin hagyjuk hűlni, csak utána szedjük fel óvatosan.

Tipp
A hengerré formázást könnyedén megoldhatjuk, ha van keksznyomónk. Egyszerűen beletöltjük a tésztát az eszköz fém csövébe, közben jól lenyomkodva, hogy ne legyen levegős, majd kinyomóforma nélkül egészben kitoljuk belőle az összeállt szabályos hengert. Ezzel a tésztamennyiséggel kétszer lesz tele.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Biopont búzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg
Biopont bio nádcukor, barna, 500 g
Lenmagliszt 250 g
Szezámmag 250 g
Pirított szezámmag 250 g


A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése