2012. november 19., hétfő

Köleses krumplileves

Tartalmas, szinte már egytálételnek is beillő leves, kölessel dúsítva.



Hozzávalók 5-6 személyre
3 répa
2 petrezselyemgyökér
1 kis zeller
bő 1/2 kg krumpli
1-2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
1 dl hántolt köles
2 teáskanál só
1 teáskanál szárított zöld fűszer (nálam most kapor, de tetszés szerint lehet például tárkony, majoránna, lestyán, petrezselyemzöld stb.)
1 teáskanál őrölt köménymag
1/2 teáskanál kurkuma
6-7 evőkanál burgonyapehely
fehérborecet vagy citromlé a tálaláskor (elhagyható)

Elkészítése
A zöldségféléket meghámozzuk, és falatnyi hasábokra vágjuk. Vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta a zöldséget. Öntünk rá egy kis vizet, rászórjuk a paprikát, és elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a zöldségek puhulni kezdenek (kb. 10 perc). Hozzáadjuk a szűrőben megmosott kölest és a fűszereket, és addig főzzük, míg minden megpuhul benne (újabb kb. 10 perc). Kevergetés mellett beleszórjuk a burgonyapelyhet, besűrítve vele a levét. Szükség szerint beigazítjuk a fűszerezését, valamint szórunk bele a felhasznált petrezselyem és zeller összevágott leveléből. Így is tálalható, vagy savanyún is finom (ha megoszlanak a vélemények, érdemes külön kínálni hozzá az ecetet vagy citromlevet, s ki-ki a tányérjában keverhet bele egy teáskanálnyit).


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Natura hántolt köles
Burgonyapehely 500 g
Himalája étkezési kristálysó 1 kg
Lakhsmy fűszer - kapor, morzsolt, 20 g
Lakhsmy fűszer - tárkony, morzsolt, 20 g
Lakhsmy fűszer - majoránna, morzsolt, 20 g


A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése