2012. november 21., szerda

Sörös zöldségegytál

Finom, tartalmas őszi-téli egytálétel (vagy bővebb lére engedve leves), tele zöldségekkel. Kiváló lehetőség maradék - akár állott - sör felhasználására; a kész ételben nem lesz uralkodó az íze és a főzés során az alkoholtartalma is elillan.




Hozzávalók 6-8 személyre
kb. 3/4 kg krumpli
kb. 3/4 kg egyéb zöldség vegyesen, például: répa, petrezselyemgyökér, kelkáposzta, gomba stb.
3-4 evőkanál olaj
1 üveg (720 ml) natúr lecsó
1/2 üveg (2,5 dl) sör
összesen 3 félmaréknyi árpagyöngy / barna lencse / hajdina / sárgaborsó (akár vegyesen is) (lisztérzékenyek gluténmenteseket válasszanak!)
2 teáskanál só
frissen darált tarkabors
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 szárított csípős paprika (elhagyható)
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 csokor petrezselyemzöld


Elkészítése
Meghámozzuk és feldaraboljuk a zöldségféléket. Nagy fazékban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta az előkészített zöldséget. Hozzáadjuk a lecsót, a sört, valamint annyi vizet, hogy éppen ellepje. Ekkor kerülnek bele a levesbetétnek szánt magok is, valamint a különféle fűszerek. Miután felforrt, kis lángon, lefedve készre főzzük (a krumplit és a magokat érdemes ellenőrizni; úgy jó, ha a zöldségek még haraphatóak, és a magok is puhulnak még valamicskét a tálalásig). A tűz elzárása után belekeverjük az összetépett petrezselyemzöldet, és még pár percig állni hagyjuk a fedő alatt.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Hántolt árpa, pirított, 500 g

Hajdina, natúr, 500 g

Lakhsmy fűszer - gyömbér, őrölt, 30 g
Himalája étkezési kristálysó 1 kg


A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése