2012. november 22., csütörtök

Gyümölcsös "túró rudi" muffin

Könnyen kicsik és nagyok kedvencévé válhat ez a finom csokis muffin, melyben gyümölcsös túrótöltelék rejtőzik.



Hozzávalók 18 darabhoz

a tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál cukormentes kakaópor vagy karobpor, átszitálva
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet só
3,5-4 dl víz
1 dl olaj
3 nagy evőkanál méz (édesszájúak tegyenek picit többet)
1 evőkanál almaecet vagy citromlé (a kész sütiben nem érezni az ízét, a szódabikarbóna beindításához kell valami savas dolog)
a töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
1,5 dl lekvár/dzsem
1-2 evőkanál méz (ízlés szerint, a lekvár édességének figyelembe vételével)
 a forma kikenéséhez:
2-3 evőkanál vaj vagy olaj

Elkészítése

Ha szükséges, akkor megolvasztjuk a forma kikenéséhez szánt zsiradékot, és tollkenő vagy ecset segítségével eloszlatjuk a muffinforma mélyedéseiben.

Jól elkeverjük a töltelék hozzávalóit. Ha nagyon száraz a túró, akkor célszerű pár kanál tejfölt vagy valamivel több lekvárt adni hozzá.

Másik tálba szitáljuk a tészta száraz összetevőit, majd hozzákeverjük a folyékonyakat is. A víz adagolásával állítsuk be, hogy sűrű, de fakanállal jól keverhető tészta legyen. Az ecetet csak a legvégén keverjük bele.

A muffinforma mélyedéseibe rakunk egy-egy kanál tésztát, arra egy-egy kanál túrót, majd ismét egy-egy kanál tésztát. A széleket igazítsuk el, hogy a túró ne kandikáljon ki, különben sütéskor kijön belőle.

180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük; tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e (a beleszúrt fogvájó tisztán jön ki).

Teáskanállal alányúlva kiemeljük a formából, és némi hűlés után fogyasztható. Ha netán marad belőle, másnap is finom puha.

Tippek

A töltelékként használt túrókrém önállóan is finom csemege.

Muffinok helyett egyszerűen lepényként is megsüthetjük: öntsük egy kikent tepsibe a tésztát, majd pöttyözzük meg evőkanálnyi túrókupacokkal. Így valamivel hosszabb sütési idővel számoljunk, és csak kihűlve lehet szépen szeletelni.

Karácsonyra narancslekvárral ajánlom.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Biopont búzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg

Kukoricakeményítő 500 g
Bio kakaópor 200 g
Bio karobpor 200 g
Mézek, lekvárok


A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése