Ha rajongói vagyunk az almás pitének, érdemes kipróbálni ezt a reform változatot is, melynél a vékony, háromgabonás tésztában az alma alatt szilvalekvár is rejtőzik.
Hozzávalók 26 cm-es formához
a tésztához:
5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
5 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
5 evőkanál kukoricaliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
bő 1/2 dl étolaj
1-2 evőkanál méz vagy barna cukor (ízlés szerint)
1-2 dl víz
a töltelékhez:
kb. 3 dl szilvalekvár
2-3 marék gyümölcsös müzli (vagy 2 marék gabonapehely + 1 kis marék mazsola)
5 közepes (kb. 3/4 kg) édes alma (például Golden)
Elkészítése
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A vizet úgy adagoljuk, hogy könnyen alakítható, nem ragadós tészta legyen belőle. Vékonyan kiolajozunk egy tortaformát, majd kibéleljük a tészta kb. 2/3 részével úgy, hogy a szélén jó magas pereme legyen.
Vastagon megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk a müzlivel, majd ráterítjük a lereszelt almát (kinyomkodni nem kell a levét, a müzli majd felszívja, nem fog eláztatni semmit). A maradék tésztából rácsot készítünk a tetejére: a kinyújtott tésztát derelyevágóval csíkokra metéljük, majd lazán a tésztára fektetjük.
180 fokon 30 perc alatt megsütjük. (Nem szükséges előtte fölmelegíteni a sütőt.) Akkor kész, mikor körben elvált a formától, és láthatóan pirul a tészta a tetején is.
Már langyosan is szépen lehet szeletelni, mivel az alma tetején nem szárad ki a rácsot alkotó vékony tészta. A szilvalekvár, bár az almához képest nincs is vastagon, igen meghatározó az ízében, és az egésznek az édességéről is megfelelően gondoskodik (támogatva a müzli mazsolájával és az édes fajta almával).
Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Biopont teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kg
Biopont rozsliszt, 1 kg
Csuta kukoricaliszt, 1 kg
Zabpehely
Thomson mazsola
Gyümölcsös müzli 1000 g
A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése