2012. október 28., vasárnap

Sütőtökleves füstölt fokhagymával

Tartalmas, igazi őszi-téli leves vörös lencséből és sütőtökből. Különlegességét a füstölt fokhagyma adja, de ha ezt nem tudjuk beszerezni, akkor használjunk helyette simát, plusz esetleg kevés természetes folyékony füstöt.



Hozzávalók 6 személyre
2-3 evőkanál napraforgóolaj
1 kis sütőtök (kb. 1 kg)
7-8 gerezd füstölt fokhagyma
1 bögre vörös lencse (2,5 dl, kb. 25 dkg)
1-1,5 liter víz
2 csapott teáskanál szárított oregánó
1 csapott teáskanál só
1 bögre zsíros tej (vagy tejszín, esetleg tejföl)
1 marék tökmag (a sütőtök saját magja is lehet, ha van türelmünk kiszedegetni a héjából)
60-70 dkg szikkadt barna vagy Graham-kenyér
5 dkg vaj (elhagyható)


Elkészítése

Meghámozzuk a sütőtököt, magjait kikaparjuk, húsát kisebb falatnyi kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket is, aztán felét apróra vágjuk, a többit pedig egészben félreteszünk a pirítóshoz.

Lábasban felteszünk melegedni kb. 1,5 liter vizet (lefedve). Vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítjük az olajat, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta a tökkockákat. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és így együtt is keverünk rajta még néhányat, majd beleszórjuk a vörös lencsét, és felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi teljesen ellepi. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhul a tök és a lencse. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe; figyeljünk oda, hogy ne főzzük szét. A végén beleszórjuk az oregánót és a sót, meg hozzáöntjük a tejet is, majd elzárjuk alatta a tüzet.

Amíg a leves fő, felforrósított serpenyőben, folyamatosan rázogatva pár perc alatt illatosra pirítjuk a tökmagot, majd tálaláskor a levesre szórjuk.

Felszeleteljük és megpirítjuk a kenyeret, majd mindkét oldalon bedörzsöljük füstölt fokhagymával. A leves mellé adjuk; ha gazdagabban szeretnénk, akkor vékonyan megvajazva.

Tipp
Maga a leves gluténmentes, így kenyér nélkül vagy speciális pékáruval körítve lisztérzékenyek is fogyaszthatják.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Vörös lencse 500 g
Pirított tökmag 250 g
Himalája étkezési kristálysó 1 kg


Eredeti recept a Tears of Orpheus .com-on: Very seasonal smoked garlic & pumpkin soup. Saját változatom Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése