2012. október 23., kedd

Őszi zöldségleves zabpelyhes krumpligombóccal

Ennek az üde, savanykás zöldséglevesnek a zabpelyhes krumpligombóc a különlegessége, melyet akár másmilyen levesekbe is rakhatunk betétként. Puha és ízletes, és ha netán nem fogy el mind frissen, a maradék másnapra sem ázik szét.



Hozzávalók 4 személyre

4-5 sárgarépa
2-3 petrezselyemgyökér
2-3 marék zöldbab
1 kis fej lila hagyma
4-5 gomba
darabka cukkini
1 evőkanál olaj
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál tárkonyecet (vagy sima fehérborecet)

a gombóchoz:
4 jércetojásnyi méretű krumpli
2 evőkanál zabpehely
2 evőkanál Graham-liszt
2 arasznyi tárkonyág levelei (vagy más zöld fűszer, például petrezselyem- vagy zellerzöld)
csipet só


Elkészítése

A gombóchoz héjában megfőzzük a krumplit. Hideg vízbe rakjuk és gyorsan lehúzzuk a héját, majd még melegen összetörjük. Hozzákeverjük a zabpelyhet, majd kihűlés után az összeaprított tárkonyt, a sót és a lisztet. Mogyorónyi gombócokat formázunk belőle és félretesszük.

Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségféléket. Vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, és kevergetve pár percig pirítjuk rajta a répát. Felöntjük egy liternyi vízzel, beletesszük a gyökeret, a babot, a gombát és a cikkekre vágott hagymát. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, míg minden puhulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, majd nagyobbra vesszük alatta a lángot, és mikor jól láthatóan forr, belerakjuk a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a tetejére, és innen számítva még 1-2 percig főzzük. Végül ízesítjük a tárkonyecettel és szükség szerint utánasózzuk.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Zabpehely
Himalája só őrlőben 100 g


Az alapötletet az Ízek és Érzések magazin 2011. szeptember-októberi számában találtam. A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése