2012. október 20., szombat

Paprikalekvár

Most van a vastag húsú, pirosra érett paprika szezonja. Ha már elteltünk vele frissen, nyersen, vagy akár ételekbe főzve, készítsük el belőle ezt a pikáns lekvárt is, hogy egész évben élvezhessük ezt a remek zöldséget. Ebben a formában gasztroajándéknak is kiváló!



Hozzávalók
2,5-3 kg vastag húsú, érett paprika: paradicsompaprika, kápia
2 evőkanál gyümölcscukor
3 csapott teáskanál só
1-2 csípős paprika (ízlés szerint)
100-120 ml fehérborecet

Elkészítése
A paprikát megmossuk, félbevágjuk, csumáját eltávolítjuk.
Vágott oldalukkal felfelé elrendezzük a darabokat egy (két) tepsin, lehetőleg egy rétegben. 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. Két tepsit berakhatunk egyszerre is, légkeverésen. A megsült paprikát fazékba borítjuk, és lefedve állni hagyjuk, amíg langyosra hűl. Másik lehetőség, ha cseréptálba ömlesztjük (ha mázatlan tálunk van, ne felejtsük el előtte beáztatni, mázasnál ez nem szükséges), és hideg sütőben indítva 200 fokon 60 percig sütjük, majd a sütőben hagyva megvárjuk, míg kihűl.
Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héját. A kiengedett levét fölfogjuk.
A meghámozott paprikadarabokat a lével együtt összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük az ízesítőket, az ecet kivételével.
Fölmelegítjük, és időnként megkeverve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk az ecetet is, és még 5 percig főzzük. Közben időnként megkóstoljuk, és ízlés szerinti időben kivesszük belőle a csípős paprikát, hogy ne legyen kellemetlenül erős a lekvár.
A kész lekvárt előkészített üvegekbe kanalazzuk, celofánnal bélelt fedővel lezárjuk, majd pár perces fejreállítás után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Felhasználása
kenyérre vagy krumplilepényre kenve
pizzaszósznak
péksüteményekbe tölteléknek
ételízesítőnek, természetes színezőnek
szendvicsdíszítésre
gasztroajándéknak


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Himalája finomsó 1 kg
Natura gyümölcscukor 1000 g


Kaldeneker György receptje, az én ízlésem szerint jóval kevesebb cukorral és visszafogottabb fűszerezéssel, hogy sokkal inkább a sült paprika természetes íze érvényesüljön.
A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése