2012. október 22., hétfő

Bögrés mákos sütemény

Csupa egészséges hozzávaló felhasználásával is elkészíthetjük a népszerű csemegét. Ezt a változatot a tej- és/vagy tojásmentes diétán élők is fogyaszthatják.



Hozzávalók 25*20 cm-es tepsihez
(a méréshez használt bögre 2,5 dl-es)
1 bögre zabkorpa
1 bögre búzacsíra
1 bögre pehelykeverék (vagy zab-, árpa-, rozs-, búzapehely tetszés szerint)
1 bögre mazsola
1 bögre mák
forró víz
2-3 marék dióbél a tálaláshoz:
méz / lekvár (elhagyható)

Elkészítése
Forrni teszünk bő fél liternyi vizet. Ledaráljuk a mákot, és nagy tálba szórjuk az első négy hozzávalóval együtt. Összedolgozzuk annyi forró vízzel, hogy sűrű, de fakanállal jól keverhető masszává álljon össze (valószínűleg nem kell az összes víz). Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és megszórjuk durvára vágott dióval. 160 fokon 30 percig sütjük.
Langyosan vagy kihűlve, kockára vágva tálaljuk. Tetszés szerint mézet, lekvárt adunk mellé, így édesszájúaknak is ízleni fog.

Tipp
A mák egészben hosszú ideig eltartható, darálva viszont gyorsan avasodik, ezért csak közvetlenül felhasználás előtt érdemes ledarálni a szükséges mennyiséget. Ehhez a megfelelő eszköz a mákdaráló, ami nem vágja, hanem szétnyomja a mákszemeket. Az aprító - jellegéből adódóan - nem így működik, nem képes erre.


Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Natura zabkorpa 500 g
Búzacsíra 500 g
Pehelykeverék 4 gabonás 1000 g
Mézek, lekvárok


Lugosi Dóra receptje. Kipróbálás után Dulmina tündérkonyhája című blogomban írtam róla először.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése