Sós rágcsálnivaló teljes kiőrlésű lisztből, magvakkal.
Hozzávalók (1 nagy gáztepsihez)
1 dl langyos víz
1 kávéskanál barna cukor
1 dkg friss élesztő
1,5 dl (kb. 5 dkg) burgonyapehely
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál szezámsó
1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)
3 evőkanál magkeverék
5 dkg puha vaj
1 pohár (175 g) natúr joghurt vagy kefir
Elkészítése
A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Közben tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a többi száraz
hozzávalót. Végül a felfuttatott élesztővel, a vajjal és a natúr
joghurttal lágy, de tiszta kézhez nem ragadó tésztává gyúrjuk
(szükség esetén pici víz, illetve liszt hozzáadásával igazíthatunk az
állagán). Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 3/4 óra).
A
megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen
ujjnyi vastagra nyújtjuk. Éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd kb.
1,5 cm széles és 5-6 cm hosszúságú rudakra vágjuk úgy, hogy ferdén
legyen rajtuk a minta. Szilikon sütőlappal bélelt vagy vékonyan kikent tepsire
sorakoztatjuk, némi helyet hagyva közöttük.
180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük, előmelegítés nélkül. Akkor kész, mikor láthatóan pirul a teteje is.
Frissen a legfinomabb, de a letakarva tárolt maradék másnap sem száraz, kemény.
Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Biopont búzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg
Burgonyapehely 500 g
Szezámsó 250 g
Magkeverék 250 g
Himalája finomsó 1 kg
A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése