Hozzávalók kb. 50 kis pogácsához
30 dkg csicsóka (lehet
apró, göcsörtös is)
víz és só a megfőzéséhez
1 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
1/2 teáskanál méz vagy
barna cukor
35 dkg háromgabonás
kenyérpor vagy Graham-liszt
10 dkg olvasztott vaj
vagy szűk 1 dl olaj
1 evőkanál lenmagliszt
1,5 teáskanál só
pár evőkanál darált dió a
tetejére
olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítése
Alaposan megmossuk, majd
enyhén sós vízben puhára főzzük a csicsókát. Langyosra hűtve lehúzzuk a héját,
és krumplinyomóval összetörjük.
Közben felfuttatjuk az élesztőt a mézes vízben. A csicsókapüréhez adjuk a többi hozzávalót (a dió kivételével), végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt is, és összegyúrjuk. Akkor jó, ha lágy, de nem ragadós; szükség esetén további liszt, illetve víz hozzáadásával igazítunk az állagán. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, körülbelül 1 óra alatt.
Kinyújtjuk, a két szélét középre hajtjuk, és megint kinyújtjuk. A hajtogatást megismételjük a másik két széle felől is. A tetejét megszórjuk darált dióval, és így fejezzük be a nyújtást; 1,5-2 cm vastag legyen a végére. Éles késsel bevagdossuk a tetejét, majd kis pogácsákat szaggatunk belőle. Kikent tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. A szaggatáskor leesett darabkákat összegyúrva további pogácsákat készítünk ugyanilyen módon.
Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Háromgabonás kenyérliszt 500 g
Biopont búzaliszt, Graham, 1 kg
Lenmagliszt 250 g
A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése