Nem csak desszertnek való édes pitéket készíthetünk sült tökből, hanem sós ízvilágú főételeket is. Ez a sajtos-zsályás tökpite egyszerű, de ízletes, melengető ebéd a hideg, őszi-téli napokra.
Hozzávalók 24 cm-es formához
a tésztához:
5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
5 evőkanál zabpehelyliszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál olaj
kb. 1,5 dl víz
a töltelékhez:
1 kerek Camembert sajt
fél liternyi sült tök (kb. 3/4 kg nyers tök megsütve - külön nem érdemes csak ennyit sütni, maradékot célszerű felhasználni hozzá)
2 evőkanál őrölt lenmag
friss zsályalevelek
tökmag
Elkészítése
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, úgy adagolva a vizet, hogy puha, könnyen alakítható, nem ragacsos masszát kapjunk. Vékonyan kiolajozunk egy kerámia piteformát, majd beleegyengetjük a tésztát úgy, hogy jó magas pereme legyen a szélén.
A sajtot éles késsel 12 cikkre vágjuk (előbb félbe, a feleket megint félbe, majd a negyedeket háromba), és elrendezzük a tésztán. A tököt villával összetörjük, hozzákeverjük az őrölt lenmagot, majd teáskanállal a sajtdarabok mellé és közé rakjuk a pitére. Villával megcsíkozzuk a tetejét, díszítésként pedig zsályaleveleket és tökmagot rakunk rá.
Végül berakjuk a hideg sütőbe, és 180 fokra kapcsolva 30 percig sütjük - a tésztát kell nézni, ha az megsült és elvált a forma szélétől, akkor jó. Eddigre enyhén megpirul a töltelék teteje és átjárja a sajt kiolvadt belseje.
Melegen a formából kivillázva lehet enni, kihűlve jól lehet szeletelni is (a sajtdarabok között elvágva).
Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Biopont bio búzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg
Zabpehelyliszt 1 kg
Lenmagliszt 250 g
Pirított tökmag 250 g
A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése