Hozzávalók 26 cm-es formához
az aljára:
2-3 evőkanál olaj vagy 1-2 dkg vaj vagy ghí
3 evőkanál barna cukor
kb. 3/4 kg apró, érett körte
1 teáskanál őrölt fahéj
a tésztához:
1,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (2,5 dl-es bögrével mértem)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál cukormentes kakaópor vagy karobpor, átszitálva
3 evőkanál barna cukor
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaníliakivonat
2,5 dl víz
1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
Elkészítése
Sütőpapírból akkora kört vágunk, hogy a formába rakva körben az oldalára felhajoljon egy 3-4 cm-es perem. Vékonyan kikenjük és beleigazítjuk a formába. Megszórjuk 3 evőkanál barna cukorral, és rázogatással eloszlatjuk főleg az alján, de egy kicsi az oldalára is mehet.
A körtéket megfelezzük, meghámozzuk, magházukat óvatosan kivájjuk, majd a lyukas oldalukkal lefelé a formába rakosgatjuk. Ha megvan, vékonyan megszórjuk őrölt fahéjjal.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Nagy tálba rakjuk a tészta poralakú hozzávalóit, összekeverjük, majd gyorsan hozzádolgozzuk a folyadékokat is. Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá (ettől indul be a szódabikarbóna, a kész sütin egyáltalán nem érezni majd az ízét - de aki tart tőle, használjon citromlevet). Könnyen keverhető, kb. piskótatészta állagú massza lesz belőle. Az összekevert tésztát a körtékre kanalazzuk, becsorgatva közéjük. A végén kanállal elsimítjuk a tetejét.
Berakjuk a sütőbe (nem baj, ha még nem egészen melegedett fel), és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor kész, amikor a tésztába szúrt fogvájó tisztán jön ki (tűpróba).
Tányérra vagy tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Langyosan és kihűlve egyaránt finom.
Ajánlatom hozzá a Jó egészséget! webáruház kínálatából
Biopont bio nádcukor, barna, 500 g
Bio kakaópor 200 g
Biopont bio karobpor 200 g
Biopont búzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg
A recept Dulmina tündérkonyhája című blogomban jelent meg először.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése